fbpx
Truskawkowa chmurka - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Truskawkowa chmurka
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Ciasto kruche:

Galaretka:

Krem śmietankowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Beza:

Przygotowanie

KROK 1: Galaretki dokładnie rozpuść w gorącej (niewrzącej) wodzie i odstaw do wystudzenia. 

 

KROK 2: Zawartość opakowania z ciastem przesyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko, zagnieć ręcznie lub z pomocą robota na gładkie ciasto. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij dłońmi i umieść w blaszce. Ponakłuwaj je widelcem, a następnie piecz w 190 stopni C przez ok. 25-30 min, do zrumienienia. Wystudź. 

 

KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę, partiami dodawaj cukier, miksuj, aż piana stanie się gładka i lśniąca, a  cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj skrobię i sok z cytryny, miksuj do połączenia się składników. Blachę, w której pieczone było ciasto (lub inną o tych samych wymiarach) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż pianę i łyżką zrób w niej fale, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Nagrzej piekarnik do 140 stopni C, włóż blachę z bezą i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni C. Susz przez 90 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z blachy i wystudź. 

 

KROK 4: Ostudzone ciasto umieść w formie i poukładaj na nim połówki truskawek. Zalej tężejąca galaretką, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretka będzie już zwarta, przygotuj krem: śmietankę, mascarpone i cukier puder umieść w misce i zmiksuj na puszystą masę. Krem wyłóż na galaretkę i wyrównaj, na wierzchu ułóż bezę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie ciasto będzie gotowe do podania. 

Truskawkowa chmurka - Delektujemy.pl

Truskawkowa chmurka

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+