Składniki
Ciasto kruche:
- 1 opakowanie Delecta „Ciasto kruche”
- 1 jajko
- 100 g zimnego masła
Galaretka:
- 2 opakowania galaretki truskawkowej Delecta
- 800 ml wody
- 500 g truskawek
Krem śmietankowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Beza:
- 4 białka
- 200 g cukru
- łyżka soku z cytryny
- łyżeczka skrobi ziemniaczanej
- garść płatków migdałowych Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Galaretki dokładnie rozpuść w gorącej (niewrzącej) wodzie i odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Zawartość opakowania z ciastem przesyp do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło oraz jajko, zagnieć ręcznie lub z pomocą robota na gładkie ciasto. Blachę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, ciasto delikatnie rozwałkuj lub rozciągnij dłońmi i umieść w blaszce. Ponakłuwaj je widelcem, a następnie piecz w 190 stopni C przez ok. 25-30 min, do zrumienienia. Wystudź.
KROK 3: Białka ubij na sztywną pianę, partiami dodawaj cukier, miksuj, aż piana stanie się gładka i lśniąca, a cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj skrobię i sok z cytryny, miksuj do połączenia się składników. Blachę, w której pieczone było ciasto (lub inną o tych samych wymiarach) wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż pianę i łyżką zrób w niej fale, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Nagrzej piekarnik do 140 stopni C, włóż blachę z bezą i od razu zmniejsz temperaturę do 100 stopni C. Susz przez 90 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z blachy i wystudź.
KROK 4: Ostudzone ciasto umieść w formie i poukładaj na nim połówki truskawek. Zalej tężejąca galaretką, wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Kiedy galaretka będzie już zwarta, przygotuj krem: śmietankę, mascarpone i cukier puder umieść w misce i zmiksuj na puszystą masę. Krem wyłóż na galaretkę i wyrównaj, na wierzchu ułóż bezę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny, po tym czasie ciasto będzie gotowe do podania.