fbpx
Domowe lody kawowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Domowe lody kawowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 15

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Jeżeli lubicie sami przygotować ulubione lody, ten przepis jest idealny dla Was. Z nutą czekolady z kawą, idealnie skomponowane smaki.

  1. W średnim garnku zagotować śmietankę i kawę z 1/2 szklanki cukru mieszając od czasu do czasu aż cukier się rozpuści. Odstawić z ognia.
  2. W większej misce (najlepiej metalowej) ubić żółtka z 1/4 szklanki drobnego cukru na gęstą i puszystą masę około (7 - 8 minut ubijania).
  3. Stopniowo wlewać gorącą śmietankę do żółtek cały czas miksując.
  4. Przelać masę z powrotem do garnka, ustawić małą moc palnika i podgrzewać masę przez około 3 minuty jednocześnie mieszając.
  5. Masa ma nieco zgęstnieć, ale nie może przekroczyć ok. 80 stopni - trzeba uważać aby jajka się nie ścięły.
  6. Odstawić z ognia i dodać aromat czekolady z kawą Delecta. Ostudzić i wstawić do lodówki bez przykrycia na około 3 godziny, od czasu do czasu zamieszać. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
  7. Następnie przełożyć lody do  zamrażarki i co pół godziny  dokładnie je zamieszać. Czynność tę należy powtarzać przez około 5 godzin.
  8. Później można już zostawić lody w zamrażarce do całkowitego zmrożenia.

Lody domowe to dłuższy czas oczekiwania, ale gwarantujemy - warto  czekać!

Domowe lody kawowe - Delektujemy.pl

Domowe lody kawowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+