Tradycyjne tiramisu z amaretto
Trudność:
2 / 3
ilość porcji:
9
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Tiramisu:
- 9 podłużnych biszkoptów
- szklanka espresso
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki aromatu naturalnego Amaretto Delecta
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie migdałów w płatkach Bakalland
- 50 g cukru pudru
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie
KROK 1: Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę (ok. 10 minut).
KROK 2: Kremówkę ubijamy na sztywno razem z cukrem pudrem, do ubitej śmietany dodajemy mascarpone oraz ubite żółtka i wszystko razem mieszamy na wolnych obrotach.
KROK 3: Migdały prażymy na suchej patelni (można dodać trochę cukru).
KROK 4: Podłużne biszkopty zanurzamy na sekundę w kawie i układamy na spodzie formy.
KROK 5: Na biszkopty wykładamy ⅔ kremu, a na nim prażone migdały.
KROK 6: Na górze układamy 9 okrągłych biszkoptów, które wyznaczą nam porcje deseru.
KROK 7: Pozostałą część kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na okrągłe biszkopty wyciskamy krem w klasyczną formę „łezek”. Wierzch tiramisu oprószamy kakao.