Tort waniliowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort waniliowy
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 1 l śmietanki kremówki
  • 3 laski wanilii
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka mleka w proszku
  • dżem z czarnej porzeczki

Do dekoracji:

  • owoce sezonowe

Przygotowanie

KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. 

KROK 2: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.

KROK 3: Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do wystygnięcia.

KROK 4: Do śmietanki wrzucamy laski wanilii przełamane na pół, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby nabrała waniliowego aromatu.

KROK 5: Przecedzamy i ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.

KROK 6: Biszkopt dzielimy na cztery części, używając nici. Pierwszy placek wykładamy na paterę i przekładamy dżemem porzeczkowym oraz cienką warstwą masy śmietanowej. Powtarzamy z pozostałymi plackami, przekładając je masą śmietanową.

KROK 7: Rant tortu dekorujemy okruchami z wierzchu biszkoptu.

KROK 8: Tort ozdabiamy sezonowymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.

 

Tort waniliowy

Ocena:
1 2 3 4 5

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz

+