Składniki
Ciasto:
- 12 jaj
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 szklanka cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1 l śmietanki kremówki
- 3 laski wanilii
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka mleka w proszku
- dżem z czarnej porzeczki
Do dekoracji:
- owoce sezonowe
Przygotowanie
KROK 1: Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.
KROK 2: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier, żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.
KROK 3: Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 50 minut w nagrzanym piekarniku. Odstawiamy do wystygnięcia.
KROK 4: Do śmietanki wrzucamy laski wanilii przełamane na pół, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na co najmniej 12 godzin, aby nabrała waniliowego aromatu.
KROK 5: Przecedzamy i ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i mlekiem w proszku.
KROK 6: Biszkopt dzielimy na cztery części, używając nici. Pierwszy placek wykładamy na paterę i przekładamy dżemem porzeczkowym oraz cienką warstwą masy śmietanowej. Powtarzamy z pozostałymi plackami, przekładając je masą śmietanową.
KROK 7: Rant tortu dekorujemy okruchami z wierzchu biszkoptu.
KROK 8: Tort ozdabiamy sezonowymi owocami. Odstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny.