Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jaja
- 80 ml wody
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml mleka
- 4 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- sok z 1 cytryny
- 3 łyżeczki cukru
- 50 ml wódki
- 70 ml wody
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada Delecta
- 1 opakowanie kolorowych mini piegów Decorada Delecta
- truskawki; maliny; orzechy
Przygotowanie
Tort, który z powodzeniem można określić "rogiem obfitości". Czego tu nie ma! Owoce, kolorowe piegi, bakalie i... pyszny krem stacciatella!
- Przygotowujemy tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- W misce miksujemy mieszanką do biszkoptu, z wodą i jajkami. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
- Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, wykorzystując tę metodę.
- Przygotowujemy poncz, łącząc w miseczce sok z cytryny, 70 ml gorącej wody, wódkę i cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia.
- Przygotowujemy krem, miksując ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania konsystencji masy.
- Ponczem nasączamy każdy z blatów biszkoptu i przekładamy je kremem kakaowym. Wierzch ciasta pokrywamy kremem „stracciatella”, dekorujemy drażami, owocami oraz girlandą z pikami.
Nic, tylko się częstować.
agnieszkagryszko350@gmail.com
30-07-2024
Ocena:
Tort wygląda pięknie zachwycająco