Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Krem:Poncz:
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki cukru
  • 50 ml wódki
  • 70 ml wody
Dekoracja:

Przygotowanie

Tort, który z powodzeniem można określić "rogiem obfitości". Czego tu nie ma! Owoce, kolorowe piegi, bakalie i... pyszny krem stacciatella!

  1. Przygotowujemy tortownicę wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. W misce miksujemy mieszanką do biszkoptu, z wodą i jajkami. Ciasto przekładamy do tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
  3. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 3 blaty, wykorzystując tę metodę.
  4. Przygotowujemy poncz, łącząc w miseczce sok z cytryny, 70 ml gorącej wody, wódkę i cukier. Całość mieszamy do rozpuszczenia.
  5. Przygotowujemy krem, miksując ze sobą wszystkie składniki, aż do uzyskania konsystencji masy. 
  6. Ponczem nasączamy każdy z blatów biszkoptu i przekładamy je kremem kakaowym. Wierzch ciasta pokrywamy kremem „stracciatella”, dekorujemy drażami, owocami oraz girlandą z pikami.

Nic, tylko się częstować.

Tort stracciatella z mini piegami, owocami i kremem kakaowym - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy