fbpx
Tort sachera - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort sachera
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 120

Składniki

Biszkopt:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru pudru
  • 6 jajek (żółtka i białka oddzielone)
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 g cukru kryształu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta

Nadzienie i polewa:

  • około 300 g gęstego dżemu morelowego
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce ubij masło z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj po jednym żółtku, cały czas ubijając. Następnie dodaj ostudzoną czekoladę.

KROK 2: W osobnej misce ubij białka na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier kryształ. Delikatnie wmieszaj pianę do masy czekoladowej. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszając delikatnie, aby ciasto nie straciło puszystości.

KROK 3: Przelej ciasto do tortownicy (o średnicy około 23 cm), wcześniej wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Piecz przez około 45-50 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z piekarnika i pozwól mu ostygnąć.

KROK 4: Gdy biszkopt ostygnie, przekrój go na dwie równe warstwy. Na jednej z warstw rozsmaruj równomiernie dżem morelowy, a następnie przykryj drugą warstwą biszkoptu.

KROK 5: Roztop czekoladę z śmietaną kremówką w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Odstaw do lekkiego ostygnięcia. Polej tort przygotowaną polewą czekoladową, równomiernie rozprowadzając ją po wierzchu i bokach tortu. Pozwól polewie stężeć.

Tort sachera

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+