Tort makowy z kremem peanut butter
Trudność:
5 / 3
ilość porcji:
20
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Składniki:- 500 g jabłek
- 250g maku Bakalland
- 200 g cukru
- 6 łyżek surowej kaszy manny
- 6 jajek
- 125 g masła
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 200g serka mascarpone
- 100g masła orzechowego
Przygotowanie
- Mak przełóż do rondla, zalej mlekiem, zagotuj, zostaw na noc tak, żeby dobrze odcedzić.
- Mak zmiel dwukrotnie.
- Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij.
- W misce miksera umieść miękkie masło, żółtka i cukier, miksuj na puszystą masę.
- Dodaj surową kaszę, proszek do pieczenia, jabłka i mak, dokładnie wymieszaj.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj do masy, wymieszaj.
- Ciasto przełóż do formy o średnicy 25 cm. Piecz godzinę w temp. 180 stopni C.
- Po upieczeniu wystudź, po czym przekrój na 3 blaty.
- Przygotuj krem. Do wysokiego naczynia przełóż serek mascarpone oraz krem orzechowy i zmiksuj na gładką masę.
- Bezpośrednio po ubiciu gotowym kremem przełóż każdy z blatów tortu. Udekoruj również wierzch tortu. Gotowy tort możesz posypać ziarenkami maku i orzeszkami ziemnymi.
ada
06-07-2023
Ocena:
Mój ulubiony przepis, piekę na każdą okazję:)