PRZEPIS OD PRZEPIS_NA_SŁODKO

Tort królik - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 24
Czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Biszkopt:

Poncz:

  • 1 szklanka przegotowanej, zimnej wody
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki soku z cytryny

Krem:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj biszkopt, najlepiej upiec go dzień przed składaniem tortu. Białka ubij na sztywno, dodając po łyżce cukru, na koniec dodaj cukier z wanilią. Do ubitych białek pojedynczo dodaj żółtka, po każdym miksuj kilkanaście sekund do połączenia składników. Następnie w dwóch porcjach dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia – wymieszaj delikatnie łyżką.

KROK 2: Dno tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Masę rozlej do obu tortownic lub na duże prostokątne blachy około 30x40 cm. Zwróć uwagę, aby poziom masy był identyczny w obu blaszkach.

KROK 3: Wstaw do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 30 minut. Upieczony biszkopt odłóż do wystudzenia.

KROK 4: Zimny biszkopt wyjmij z formy i odwróć do góry spodem, przetnij na dwa równe blaty. Z dużego biszkoptu wytnij uszy królika. Następnie złóż pierwszą warstwę biszkoptu, nasącz i posmaruj dżemem.

 

KROK 5: Przygotuj krem. Śmietankę, mascarpone, cukier i mix do śmietany ubij na puszysty krem. 

 

KROK 6: Masę podziel na porcję. Połowę masy wymieszaj z kajmakiem i rozpuszczoną jeszcze lekko ciepłą żelatyną. Najpierw dodaj do żelatyny łyżeczkę masy, wymieszaj i dopiero taką żelatynę połącz z całą masą śmietanową.

KROK 7: Przełóż do worka cukierniczego z ulubioną tylką. Pozostałą masę podziel w proporcji 3:1. Większą część pozostaw bez zmian, również przełóż do worka cukierniczego z wybraną tylką. Natomiast najmniejszą porcję wymieszaj z dżemem i również przełóż do worka cukierniczego z wybraną końcówką. Krem kajmakowy wyciskaj na przygotowane ciasto biszkoptowe z dżemem.

KROK 8: Wstaw do lodówki na kilka minut i dopiero przykryj kolejną warstwą biszkoptu. Pozostaw w lodówce na około 30 minut.

KROK 9: Następnie nasącz biszkopt i posmaruj cienko kremem. Pozostaw trochę do dekoracji. Następnie udekoruj ciasto kremami w różnych smakach, a wolne miejsca uzupełnij bakaliami.

Tort królik - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy