fbpx

PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Tort kawowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tort kawowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 180 min.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • łyżeczka kakao

Beza orzechowa:

Krem kawowy do przełożenia + rozetki:

  • 250 g białej czekolady
  • 350 ml śmietanki 36%
  • 50 g schłodzonego espresso
  • 450 g mascarpone

Polewa:

Dodatkowo:

Przygotowanie

Pracę rozłóż sobie na etapy. Pierwsze dnia upiecz biszkopt i bezę, przygotuj bazę kremu oraz zrób espresso aby go schłodzić. 
 
KROK 1: Całe jajka ubij z cukrem na gęsty jasny krem. Dodaj w 2 partiach mąkę wymieszaną z kakao i delikatnie połącz. Masę biszkoptową przełóż do tortownicy (średnica 20 cm)  wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni góra dół - piecz Ok 30 minut (do suchego patyczka). 
 
KROK 2: Do białek wsyp cukier i ubijaj je na gęstą bezę. Pod koniec wsyp skrobię i orzechy - wymieszaj. Przełóż do tortownicy i piecz ok 20 minut w 150 stopniach. 
 
KROK 3: Przygotuj bazę kremu. Połowę śmietanki podgrzej prawie do zagotowania. Dodaj czekoladę i odczekaj chwilę aż się rozpuści, po czym ponownie zblenduj. Przelej ganache do naczynia, przykryj w kontakcie i wstaw do lodówki na minimum 6 h. 
 
KROK 4: Kolejnego dnia przekrój biszkopt. Jeśli ma nierówną górę to odkrój ją. Nasącz jedną stronę espresso. 
 
KROK 5: Schłodzony ganasze z białej czekolady ubij na sztywno z mascarpone. Wlej espresso i zmiksuj tylko do połączenia. Ok. 3 łyżek od razu odłóż do rękawa cukierniczego z tylką na rozetki - wstaw do lodówki na czas złożenia tortu. 
 
KROK 6: Wyłóż konfiturę na środek tortu - brzegi zostaw wolne lub zrób tzw. "tamę” z kremu i dopiero do środka nałóż frużelinę. Wyłóż połowę kremu, a na to ostrożnie nałóż bezę.
  
KROK 7: Na bezę wyłóż resztę kremu, ale wcześniej odłóż ok. 2 łyżek na wyrównanie brzegów tortu. Do rękawa cukierniczego przełóż kajmak i wtłocz go w wielu miejscach do kremu. 
 
KROK 8: Drugi biszkopt również nasącz espresso i nałóż go na złożone już warstwy. Wstaw tort do lodówki na minimum 4-5 h. Jeśli nie składałeś tortu w rancie, to od razu wyrównaj brzegi resztą kremu.
 
KROK 9: Przygotuj polewę. Śmietankę podgrzej i dodaj do niej połamane czekolady. Odstaw na chwilę, a następnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeśli jest zbyt gęsta, dolej jeszcze śmietanki. Wsyp drobno posiekane orzechy i wymieszaj. Polewa powinna swobodnie spływać z łyżki. 
 
KROK 10: Dobrze schłodzony tort ostrożnie przełóż na kratkę i wylej na górę polewę, tak by swobodnie spływała z tortu. Możesz szpachlą wyrównać jeszcze brzegi. Wstaw tort ponownie do lodówki. 
 
KROK 11: Zrób rozetki z wcześniej odłożonego kremu. Udekoruj tort Dekoradą oraz połówkami orzechów włoskich. 

Tort kawowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+