PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Tort bezowy z kremem truskawkowym
Składniki
Beza:
- 245 g białek jaja
- 350 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka skrobii ziemniaczanej
Krem:
- 500 g mascarpone
- 300 g schłodzonej śmietanki 30%
- 2 łyżeczki cukru pudru
- 3 łyżki schłodzonego dżemu truskawkowego
- 1 opakowanie Mixu do śmietany Delecta
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu truskawkowego
- 400-500 g świeżych truskawek
Przygotowanie
SKŁADNIKI NA TORT O ŚREDNICY 24 CM
Do przygotowania tortu użyj domowego dżemu truskawkowego. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić dżem truskawkowy do tortu i nie tylko.
KROK 1: Cały cukier wsypać do białek i ubijać na średnich obrotach przez około 5-7 minut, w zależności od mocy miksera. Po tym czasie zwiększyć obroty i ubijać do uzyskania gęstej i lśniącej bezy. Zmniejszyć obroty - dodać sól i skrobię, chwilę jeszcze miksować do połączenia. Cukier nie powinien być wyczuwalny.
KROK 2: Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia z narysowanymi okręgami. Rozmasowac beze i wstawić do nagrzanego piekarnika na 150 stopni termoobieg. Od razu zmniejszyć moc do 120 stopni a po około 2 minutach do 70-80 stopni. Jeśli piekarnik ma słabą moc to można nieco zwiększyć temperaturę ale jeśli będzie zbyt wysoka to beza finalnie nie będzie miała. Suszyć blaty przez około 120 minut. Po upływie czasu wyłącz piekarnik i lekko go uchylić . Pozostawić bezy do wysuszenia.
KROK 3: Śmietankę, mascarpone i cukier ubić na sztywno. Dodać schłodzony dżem i krótko zmiksować tylko do połączenia. Jeśli krem się lekko rozrzedzi można wsypać mix Delecta i ponownie krótko zmiksować.
KROK 4: Połowę kremu wyłożyć na blat bezowy. Rozsmarować dżem i wyłożyć połowę pokrojonych truskawek. Przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę kremu i udekorować owocami - schłodzić.
