Tiramisu z mascarpone - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

  • 250 g serka mascarpone
  • 2 duże jajka (żółtka i białka oddzielnie)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mocnego, zimnego espresso
  • 1 łyżka aromatu amaretto Delecta
  • około 12 biszkoptów
  • kakao do posypania
  • gorzka czekolada do dekoracji (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: W małej misce ubij żółtka z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę. Następnie dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.

KROK 2: W innej misce ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ubite białka do masy mascarpone, starając się nie wybić z niej powietrza.

KROK 3: W płytkim naczyniu wymieszaj zimne espresso z aromatem amaretto. Krótko zanurzaj biszkopty w kawie, tak aby wchłonęły płyn, ale nie rozmiękły zbytnio.

KROK 4: Na dno każdego pucharka wyłóż warstwę nasączonych biszkoptów. Następnie nałóż warstwę kremu mascarpone. Powtórz proces, tworząc kolejne warstwy, aż do wypełnienia pucharków, kończąc warstwą kremu.

KROK 5: Wstaw pucharki z tiramisu do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc, aby deser dobrze stężał. Przed podaniem posyp wierzch każdego deseru kakao przez sitko i opcjonalnie udekoruj startą gorzką czekoladą.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy