Tiramisu pistacjowe z musem truskawkowym
Składniki
Mus truskawkowyp:
- 1 kg truskawek
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- 100 ml wody
Krem pistacjowy:
- 5 jajek
- 6 łyżek cukru pudru
- 500 g mascarpone
- 100 g pasty pistacjowej
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 300 g biszkoptów savoiardi
- 300 ml mocnej kawy
- 1 łyżeczka naturalnego aromatu amaretto Delecta
- 200 g pistacji Bakalland
Przygotowanie
KROK 1: Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia.
KROK 2: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka umieść w misce, dodaj cukier puder i z pomocą trzepaczki ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
KROK 3: Truskawki zblenduj na gładki mus. Wodę zagotuj, lekko przestudź, a następnie dokładnie wymieszaj z żelatyną. Połącz ją z musem truskawkowym.
KROK 4: Kawę wymieszaj z aromatem amaretto. Biszkopty delikatnie zamaczaj z obu stron w kawie i układaj w naczyniu o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Na ciastka wylej połowę musu truskawkowego. Odczekaj kilka minut, aż mus lekko stężeje i wyłóż połowę kremu pistacjowego. Przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Ponownie wyłóż warstwę musu oraz warstwę kremu pistacjowego. Wierzch udekoruj posiekanymi pistacjami.