Tiramisu pistacjowe z musem truskawkowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Mus truskawkowyp:

Krem pistacjowy:

  • 5 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 500 g mascarpone
  • 100 g pasty pistacjowej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Zaparz kawę i odstaw do wystudzenia.  

KROK 2: Żółtka oddziel od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.  Żółtka umieść w misce, dodaj cukier puder i z pomocą trzepaczki ubij na jasną, puszystą masę. Dodaj pastę pistacjową i dokładnie wymieszaj. Wciąż ubijając, dodawaj po łyżce mascarpone. Na koniec do masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. 

KROK  3: Truskawki zblenduj na gładki mus. Wodę zagotuj, lekko przestudź, a następnie dokładnie wymieszaj z żelatyną. Połącz ją z musem truskawkowym.  

KROK 4: Kawę wymieszaj z aromatem amaretto. Biszkopty delikatnie zamaczaj z obu stron w kawie i układaj w naczyniu o wymiarach ok. 30 x 20 cm. Na ciastka wylej połowę musu truskawkowego. Odczekaj kilka minut, aż mus lekko stężeje i wyłóż połowę kremu pistacjowego. Przykryj kolejną warstwą biszkoptów. Ponownie wyłóż warstwę musu oraz warstwę kremu pistacjowego. Wierzch udekoruj posiekanymi pistacjami. 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy