Tartaletki na wielkanoc - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła, pokrojonego na małe kawałki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 małe jajko
  • szczypta soli

Krem:

Dodatkowo:

  • 8 połówek moreli z puszki (do dekoracji, imitujących żółtka)

Przygotowanie

KROK 1: W misce połącz mąkę, masło, cukier puder i szczyptę soli. Rozcieraj składniki palcami, aż uzyskasz konsystencję przypominającą bułkę tartą. Dodaj jajko i szybko zagnieć ciasto. Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.

KROK 2: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Ciasto rozwałkuj na grubość około 5 mm. Wykrawaj krążki ciasta i wykładaj nimi formy do tarteletek. Nakłuj dno widelcem. Piecz przez około 15-20 minut, aż będą złote. Ostudź.

KROK 3: Przygotuj krem: w rondelku podgrzej mleko z wanilią. W misce ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się jasna, następnie dodaj mąkę kukurydzianą. Powoli wlewaj gorące mleko, ciągle mieszając. Przelej całość z powrotem do rondla i gotuj na małym ogniu, mieszając, aż krem zgęstnieje. Ostudź, mieszając od czasu do czasu.

KROK 4: Nałóż ostudzony krem do każdej tarteletki, wypełniając je niemal do pełna.

KROK 5: Na środku każdej tarteletki umieść połówkę moreli (z zaokrągloną stroną do góry), imitującą żółtko. Delikatnie dociskaj, aby morela lekko wsiąkła w krem. Dekoruj listkami mięty.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy