fbpx
Tarta ze śliwkami i kruszonką - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta ze śliwkami i kruszonką
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8-10
czas przygotowania: 105 min.

Składniki

Spód:

Nadzienie:

  • ok. 800 g dojrzałych śliwek węgierek (wydrylowanych, pokrojonych na ćwiartki) - mogą być też mrożone
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła (zimnego)
  • 100 g cukru
  • opcjonalnie: 50 g zmielonych orzechów włoskich lub migdałów dla głębi smaku
  • szczypta soli

Przygotowanie

Przepis na formę na tartę o średnicy 28 cm.

KROK 1: Zagnieć szybko wszystkie składniki na jednolite ciasto (ręcznie lub mikserem z hakiem). Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na min. 30 minut. 

KROK 2: Po schłodzeniu rozwałkuj i wyłóż formę do tarty (ok. 28 cm), nakłuj widelcem. Wstaw do lodówki na kolejne 15 minut.

KROK 3: Piecz w 180°C przez 10 minut na sucho (z obciążeniem np. fasolą lub grochem na papierze).

KROK 4: Wymieszaj ćwiartki śliwek z cukrem, cynamonem i mąką ziemniaczaną. Odstaw na kilka minut, by puściły sok. Na podpieczony spód wyłóż śliwki, rozkładając je gęsto. Posyp obficie kruszonką, nie dociskając – ma być sypka i chrupiąca.

KROK 5: Piecz w 180°C (góra-dół) przez 35–40 minut, aż kruszonka będzie złocista, a śliwki zaczną lekko bulgotać. Wystudź lekko przed krojeniem – kruszonka się wtedy ustabilizuje, a sok ze śliwek lekko zastygnie.

Tarta ze śliwkami i kruszonką

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+