
Tarta z mascarpone i malinami
Składniki
Kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 1–2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Krem z mascarpone:
- 250 g serka mascarpone
- 150 ml śmietanki 36% (schłodzonej)
- 2 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
- kilka kropel aromatu waniliowego Delecta
Żelka malinowa:
- 250 g malin (mogą być mrożone)
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny Delecta
- 2 łyżki wody (do namoczenia żelatyny)
Dekoracja:
- 150–200 g świeżych malin
Przygotowanie
KROK 1: Kruche ciasto: Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem i solą. Dodaj pokrojone zimne masło, siekaj nożem lub miksuj palcami aż powstaną okruchy. Dodaj żółtko i wodę, zagnieć szybko ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 min. Rozwałkuj i wyłóż formę do tarty. Nakłuj widelcem, wyłóż papierem i obciąż (np. grochem). Piecz w 180°C (góra-dół) przez 15 min, zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 min do zarumienienia. Wystudź.
KROK 2: Krem mascarpone: Ubij śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj mascarpone i ekstrakt waniliowy, krótko zmiksuj do połączenia. Wyłóż na wystudzone ciasto i wyrównaj. Schłodź w lodówce min. 30 min.
KROK 3: Żelka malinowa: Żelatynę namocz w zimnej wodzie (5 minut). Maliny podgrzej z cukrem, aż puszczą sok (możesz przetrzeć przez sitko, jeśli chcesz gładką masę). Zdejmij z ognia, dodaj napęczniałą żelatynę i dobrze wymieszaj. Wystudź do temperatury pokojowej, a następnie wylej cienką warstwę na krem. Wstaw do lodówki na 1–2 godziny.
KROK 4: Tuż przed podaniem ułóż na żelce świeże maliny. Możesz opcjonalnie posmarować maliny galaretką.
Dobra rada:
Żelkę malinową możesz przygotować dzień wcześniej – wtedy stężeje idealnie i nie naruszy kremu.