fbpx
Tarta z pomidorami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Tarta z pomidorami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 120

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 3 pomidory malinówki
  • garść greckich; fioletowych oliwek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • garść świeżej bazylii
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 kule mozzarelli

Przygotowanie

Jeśli tęsknicie za smakiem sałatki caprese serwowanej w upalnej części południowych Włoch, z pewnością zasmakuje Wam wariacja na jej temat w postaci aromatycznej tarty.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak samo jak formę o średnicy około 24 cm.
  3. Pomidory kroimy w plastry, układamy na blaszce i pieczemy 30 minut.
  4. Po wyjęciu pomidorów posypujemy je obficie cukrem.
  5. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
  6. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  8. Wyklejamy dno i boki formy, lekko nakłuwając ciasto widelcem.
  9. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  10. W misce mieszamy jogurt naturalny, startą na grubych oczkach mozzarellę, żółtka oraz pokrojone w połówki oliwki.
  11. Garść bazylii siekamy i dorzucamy do kremu.
  12. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto.
  13. Na wierzchu układamy upieczone pomidory i posypujemy odrobiną bazylii.
  14. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
  15. Dekorujemy świeżą bazylią, oliwkami i pikiem.

Aż chce się krzyknąć delizioso!

Tarta z pomidorami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+