Tarta z pomidorami

  • 5,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 16 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z pomidorami

Tarta z pomidorami

  • 5,0
  • Łatwy
  • 2h
  • 16 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 3 pomidory malinówki
  • garść greckich, fioletowych oliwek
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 żółtka
  • garść świeżej bazylii
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 2 kule mozzarelli

Jak przygotować tartę z pomidorami?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Jeśli tęsknicie za smakiem sałatki caprese serwowanej w upalnej części południowych Włoch, z pewnością zasmakuje Wam wariacja na jej temat w postaci aromatycznej tarty.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 150°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, tak samo jak formę o średnicy około 24 cm.
  3. Pomidory kroimy w plastry, układamy na blaszce i pieczemy 30 minut.
  4. Po wyjęciu pomidorów posypujemy je obficie cukrem.
  5. Mąkę łączymy z zimnym masłem, żółtkiem, solą, wodą i proszkiem do pieczenia, szybko wyrabiając.
  6. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  7. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  8. Wyklejamy dno i boki formy, lekko nakłuwając ciasto widelcem.
  9. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut, aż do zarumienienia.
  10. W misce mieszamy jogurt naturalny, startą na grubych oczkach mozzarellę, żółtka oraz pokrojone w połówki oliwki.
  11. Garść bazylii siekamy i dorzucamy do kremu.
  12. Całość mieszamy i wylewamy na podpieczone ciasto.
  13. Na wierzchu układamy upieczone pomidory i posypujemy odrobiną bazylii.
  14. Tartę wstawiamy do piekarnika na kolejne 25 minut.
  15. Dekorujemy świeżą bazylią, oliwkami i pikiem.

Aż chce się krzyknąć delizioso!

Oceń przepis 5,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z pomidorami
Średnia ocena: 5,0
Ilość ocen: 50