Tarta z jarmużem

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0
Tarta z jarmużem
Tarta z jarmużem

Tarta z jarmużem

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 12 porcji
  • 30min
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • pęczek świeżego jarmużu
  • 100 g tartego chrzanu ze słoika
  • 200 ml śmietany 18%
  • 2 jaja
  • 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
  • sól, pieprz do smaku

Jak przygotować tartę z jarmużem?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, niestety jednak niezbyt popularne. Z tego właśnie powodu dobrze jest wykorzystać je w swojej kuchni.

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  4. Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  5. Mieszamy śmietanę, tarty chrzan, jaja. Solimy do smaku.
  6. Układamy na dnie podpieczonej tarty połowę plastrów kiełbasy krakowskiej, liście jarmużu. Całość zalewamy nadzieniem.
  7. Na wierzchu układamy pozostałe plastry kiełbasy i pieczemy przez 20 minut.
  8. Gotową tartę dekorujemy pikiem.

To sycące i zdrowe danie, które na pewno posmakuje wszystkim członkom rodziny.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z jarmużem
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0