Składniki
Ciasto:Nadzienie:- prod
- 14.84.php” target=”_blank”>proszku do pieczenia Delecta
- pęczek świeżego jarmużu
- 100 g tartego chrzanu ze słoika
- 200 ml śmietany 18%
- 2 jaja
- 10 plastrów kiełbasy krakowskiej
- sól; pieprz do smaku
Przygotowanie
Jarmuż to bardzo zdrowe warzywo, niestety jednak niezbyt popularne. Z tego właśnie powodu dobrze jest wykorzystać je w swojej kuchni.
- Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
- Po tym czasie wykładamy nim formę i nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
- Wkładamy ciasto do upieczenia na 20-30 minut, aż się zarumieni.
- Mieszamy śmietanę, tarty chrzan, jaja. Solimy do smaku.
- Układamy na dnie podpieczonej tarty połowę plastrów kiełbasy krakowskiej, liście jarmużu. Całość zalewamy nadzieniem.
- Na wierzchu układamy pozostałe plastry kiełbasy i pieczemy przez 20 minut.
- Gotową tartę dekorujemy pikiem.