Tarta musli z kremem i owocami
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
40 min.
Składniki
Spód:- 350 g granoli Bakalland
- 150 g rozpuszczonego masła
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 500 g twarogu sernikowego
- 2 żółtka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mocnej kawy
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- Owoce sezonowe
Przygotowanie
Lubicie musli? Istnieje duże prawdopodobieństwo, że znane jest w tej najbardziej klasycznej formie, z jakimś jogurtem czy jako dodatek do drugiego śniadania. Nie uśmiecha mu się bycie w cieniu, dlatego walczy o wejście na pierwszy plan w duecie z tartą. I owocami! A to wszystko otulone pysznym kremem.
- Blendujemy płatki „na piach”. Mieszamy z cukrem i stopionym masłem.
- Wyklejamy masą dno formy i wstawiamy do piekarnika na 6 minut (180 stopni C). Po tym czasie wyjmujemy i studzimy.
- W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę.
- Ubijamy na parze żółtka z cukrem do uzyskania białego koloru.
- Do żółtek dodajemy twaróg i miksujemy.
- Dodajemy schłodzoną kawę i rozpuszczoną żelatynę.
- Miksujemy wszystko na gładką masę i przekładamy na wcześniej przygotowany spód.
- Dekorujemy część tarty sezonowymi owocami.
- Odstawiamy na 3 godziny do lodówki do stężenia.
- Wbijamy w tartę ulubiony pik.
Trzeba przyznać - warto było dać szansę temu połączeniu. I to nie raz! Zasługuje na wakacyjny hit, bo łączy w sobie wszystko to, co najsmaczniejsze!