1h 40min 12 porcji Łatwy
Tarta warzywna
Tarta warzywna

Tarta warzywna

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

  • 450 g mrożonych warzyw (np. na patelnię)
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 135 g sera feta do sałatek (1/2 opakowania)
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
  • 2 jaja
  • 50 g startego żółtego sera

Jak przygotować tartę warzywną?

Choć bazą tej tarty są warzywa, to dzięki dodatkowi sera żółtego i fety zaspokoi ona nawet solidny apetyt!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia Delecta. Szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 24 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą soli, dodajemy warzywa, odrobinę soli i pieprzu do smaku (lub przyprawy dołączonej do warzyw). Studzimy.
  7. Ser feta kroimy w kostkę.
  8. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy.
  9. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy przygotowane warzywa i ser. Zalewamy całość masą śmietanowo-jajeczną.
  10. Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
  11. Przed podaniem w każdy kawałek wbijamy pik.

Ta tarta to świetny sposób na zatroszczenie się o najmłodszych i przemycenie optymalnej ilość warzyw w codziennej diecie dzieci.

Średnia: 3,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: