Tarta z cukinią

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h 5min
  • 12 porcji
  • 0
Tarta z cukinią
Tarta z cukinią

Tarta z cukinią

  • 0,0
  • Łatwy
  • 2h 5min
  • 12 porcji
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

Nadzienie:

  • 3 średnie cukinie
  • sól, pieprz do smaku
  • 250 g kwaśnej śmietany 18% (ok. 1 szkl.)
  • 2 jaja
  • 100 g startego żółtego sera
  • 100 g sera bleu
  • pęczek cebulki dymki lub szczypiorku
  • 1 łyżka oleju

Jak przygotować tartę z cukinią?

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Cukinia w tarcie stanowi wspaniały duet z serem pleśniowym. Letnio, kolorowo i wyjątkowo smakowicie. Do dzieła!

  1. Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą, wodą, proszkiem do pieczenia i szybko wyrabiamy.
  2. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
  3. Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 28 cm).
  4. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
  5. Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy przez ok. 10 minut.
  7. Cukinię obieramy i kroimy w 0,5 cm plastry, które podsmażamy przez 5 minut na łyżce oleju, solimy.
  8. Dymkę drobno siekamy.
  9. W wysokim naczyniu mieszamy śmietanę i jaja. Dodajemy do nich połowę startego żółtego sera, pokrojony w kostkę ser bleu i mieszamy.
  10. Na podpieczone, wystudzone ciasto wykładamy cukinię, całość zalewamy masą serowo-jajeczną i posypujemy dymką.
  11. Pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 20 minut.
  12. Posypujemy pozostałym startym serem i pieczemy jeszcze ok. 10‒15 minut, do zarumienienia powierzchni.
  13. Tartę podajemy ciepłą, przed podaniem wbijając w nią pik.
Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Tarta z cukinią
Średnia ocena: 0,0
Ilość ocen: 0,0