Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Spód:

  • 125 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 50 g cukru
  • 1 jajko

Nadzienie migdałowe:

Przygotowanie

KROK 1: Spód: Zimne masło pokrój w kostkę i włóż do miski, dodaj mąkę, sól, jajko oraz cukier i wyrób ciasto. Wylep ciastem dno formy o średnicy 22 cm wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Ostudź.

KROK 2: Migdały zmiel na mąkę za pomocą blendera.

KROK 3: Do misy miksera wsyp cukier i dodaj jajka. Ubij do napowietrzenia masy i dodaj mączkę migdałową oraz aromat. Na koniec wlej ostudzone masło i wymieszaj delikatnie szpatułką. 

KROK 4: Masę migdałową wylej na podpieczony spód i ułóż na niej borówki lekko wciskając je w masę. Posyp wierzch ciasta płatkami migdałów. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30-40 minut do zarumienienia. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

 

Tarta migdałowa z borówkami i płatkami migdałów - wideo - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy