Składniki
Ciasto:- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 100 g masła w temperaturze pokojowej
- 4 żółtka
- ½ szklanki śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- szczypta soli
- bułka tarta do posypania
- 2-2.5 kg jabłek (Antonówka lub Szara Reneta)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 200 g mąki
Przygotowanie
Pyszna szarlotka podhalańska spod samiuśkich Tater! Przepyszna kruszonka i specjalna odmiana jabłek czynią ją niezwykłym, ciekawym w smaku ciastem.
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Kroimy jabłka w kostkę i dusimy z cukrem i cynamonem do miękkości.
- Masło, cukier i mąkę wyrabiamy w palcach na kruszonkę.
- Łączymy pozostałą mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól, cukier wanilinowy.
- Dodajemy rozdrobnione masło i śmietanę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto.
- Ciastem wykładamy dno formy i nakłuwamy widelcem.
- Na wierzchu posypujemy bułką tartą, dodajemy pokrojone jabłka, posypujemy cukrem, cynamonem i kruszonką.
- Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
- Dekorujemy pikiem i serwujemy.
Nie za słodką, chrupką, doskonałą na podwieczorek do filiżanki kawy, czekolady lub… herbaty z prądem.