Składniki
Warstwa jabłkowa:
- 2 kg jabłek
- 2 opakowania galaretki o smaku pomarańczowym Delecta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 100 ml wody
Krem śmietanowy:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
- 100 ml mleka
- 3 łyżeczki żelatyny Delecta
Dodatkowo:
- 300 g podłużnych biszkoptów
- kakao do oprószenia ciasta
Przygotowanie
KROK 1: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cynamon, gotujemy przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy proszek z dwóch galaretek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
KROK 2: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
KROK 3: Mleko podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej) tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder na sztywną masę. Wciąż ubijając, wlewamy mleko z żelatyną i ubijamy, aż składniki się połączą.
KROK 4: Na warstwie jabłkowej układamy kolejną warstwę biszkoptów, a następnie wylewamy masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto oprószamy kakao.
Dobra rada:
Aby herbatniki były idealnie miękkie, warto je delikatnie nasączyć mlekiem lub herbatą. Uważaj jednak, żeby ich nie zalać – powinny być wilgotne, ale nie rozmokłe. To zapewni ciastu odpowiednią konsystencję.
Anna
27-08-2024
Ocena:
Jeszcze nie robiłam ale wygląda pysznie na pewno zrobię