Szarlotka bez pieczenia - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Warstwa jabłkowa:

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta

Dodatkowo:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do oprószenia ciasta

Przygotowanie

KROK 1: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cynamon, gotujemy przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy proszek z dwóch galaretek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.  

KROK 2: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.  

KROK 3: Mleko podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej) tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder na sztywną masę. Wciąż ubijając, wlewamy mleko z żelatyną i ubijamy, aż składniki się połączą. 

KROK 4: Na warstwie jabłkowej układamy kolejną warstwę biszkoptów, a następnie wylewamy masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto oprószamy kakao. 

Dobra rada - Delektujemy.pl

Dobra rada

Aby herbatniki były idealnie miękkie, warto je delikatnie nasączyć mlekiem lub herbatą. Uważaj jednak, żeby ich nie zalać – powinny być wilgotne, ale nie rozmokłe. To zapewni ciastu odpowiednią konsystencję.

Poznaj przepis na szarlotkę bez pieczenia – prawdziwe spełnienie marzeń dla każdego miłośnika domowych słodkości, którzy chcą cieszyć się wyjątkowym smakiem, bez konieczności używania piekarnika. Ta wersja kultowego deseru to połączenie delikatnych herbatników, kremowej masy budyniowej i warstwy soczystych, pachnących jabłek, które idealnie komponują się z cynamonem, dodając nutę domowego ciepła. Całość tworzy harmonijną kompozycję smaków i tekstur, która przypomina klasyczną szarlotkę, ale przygotujesz ją w znacznie łatwiejszy i szybszy sposób.

Co więcej, ten deser to nie tylko gratka dla podniebienia – jest także świetną opcją, gdy brakuje czasu na skomplikowane przygotowania. Idealny na niespodziewane wizyty gości, rodzinne spotkania czy chwilę przyjemności przy popołudniowej kawie. Bez pieczenia, bez stresu, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Każdy kęs tej szarlotki przynosi przyjemne połączenie słodkości, kwaskowatości jabłek i aromatycznego cynamonu, otulonego kremowym budyniem i chrupkością herbatników. Ten prosty, ale niezwykle efektowny deser udowadnia, że czasem mniej znaczy więcej – kilka składników, odrobina miłości i masz gotowy deser, który pokochają wszyscy! Szarlotka bez pieczenia to prawdziwa magia w kuchni – nie wymaga wiele, a daje maksimum przyjemności.

Szarlotka bez pieczenia - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy