fbpx
Szarlotka bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Szarlotka bez pieczenia
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Warstwa jabłkowa:

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml mleka
  • 3 łyżeczki żelatyny Delecta

Dodatkowo:

  • 300 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do oprószenia ciasta

Przygotowanie

KROK 1: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w dość grubą kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy wodę i cynamon, gotujemy przez kilka minut, aż jabłka zmiękną. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy proszek z dwóch galaretek i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.  

KROK 2: Blachę wykładamy papierem do pieczenia, na dnie układamy warstwę biszkoptów. Na ciastka wylewamy tężejącą galaretkę z jabłkami i odstawiamy do lodówki na ok. 1 h.  

KROK 3: Mleko podgrzewamy (np. w kuchence mikrofalowej) tak, aby było ciepłe, ale nie gorące i mieszamy z żelatyną do całkowitego jej rozpuszczenia. Odstawiamy na kilka minut do wystudzenia, w tym czasie ubijamy śmietankę, mascarpone i cukier puder na sztywną masę. Wciąż ubijając, wlewamy mleko z żelatyną i ubijamy, aż składniki się połączą. 

KROK 4: Na warstwie jabłkowej układamy kolejną warstwę biszkoptów, a następnie wylewamy masę śmietankową i ponownie wstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę do całkowitego stężenia. Gotowe ciasto oprószamy kakao. 

Szarlotka bez pieczenia - Delektujemy.pl

Szarlotka bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Anna

27-08-2024

Ocena:

Jeszcze nie robiłam ale wygląda pysznie na pewno zrobię

Magdalena

05-09-2024

Ocena:

Na jaką blaszkę ciasto?

Katarzyna Kostrubiec

05-09-2024

Ocena:

Na blachę 22 x 30 cm :)

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+