fbpx
Słonecznikowiec bez pieczenia - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Słonecznikowiec bez pieczenia
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 20
czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Masa kajmakowa:

Masa budyniowa:

Słonecznik:

Dodatkowo:

  • ok. 400 g herbatników kakaowych
  • 200 g wiśni świeżych lub ze słoika

Przygotowanie

KROK 1: Z 700 ml mleka 500 ml wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. W pozostałym mleku dokładnie rozpuszczamy proszek budyniowy i wlewamy do gotującego się mleka. Energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki, a gdy budyń zgęstnieje, zdejmujemy garnek z ognia. Wierzch przykrywamy folią spożywczą w taki sposób, by dotykała budyniu (dzięki temu nie powstanie kożuch) i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. 

KROK 2: Na patelnię wsypujemy słonecznik, dodajemy mleko, masło i cukier, doprowadzamy do wrzenia. 

Następnie wylewamy na dowolnej wielkości blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopni C  przez 5 - 10 minut do zrumienienia. Po wyjęciu studzimy i kruszymy na drobne kawałki. 

KROK 3: Mleko podgrzewamy, tak, by było ciepłe, ale nie gorące, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie śmietankę przekładamy do miski i ubijamy na sztywną masę, następnie, wciąż ubijając, dodajemy po łyżce kajmak. Na koniec dolewamy mleko z żelatyną i miksujemy do połączenia się składników. Do masy dodajemy połowę prażonego słonecznika i mieszamy łyżką. Blachę 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, na nim układamy warstwę herbatników,  na które wylewamy masę kajmakową i przykrywamy kolejną warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.  

KROK 4: Masło ucieramy na jasną, puszystą masę. Nadal miksując, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu, aż powstanie jednolity krem. 

KROK 5: Na warstwę herbatników, pokrywająca masę kajmakową, wykładamy wiśnie, a na nie krem ¾ kremu budyniowego. Przykrywamy kolejną warstwą herbatników, które następnie smarujemy pozostałym kremem. Na wierzch wykładamy drugą połowę prażonego słonecznika. Całość odkładamy do lodówki na minimum kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

Słonecznikowiec bez pieczenia - Delektujemy.pl

Słonecznikowiec bez pieczenia

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+