Słone muffiny - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:
  • 14 g drożdży Delecta
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru
  • 250 ml (1 szklanka) mleka
Nadzienie:
  • 2 łyżki małych kaparów
  • 3 łyżki suszonych pomidorów
  • 1 łyżka siekanej natki pietruszki

Przygotowanie

Jesień i zima to dobry czas na słone przekąski! Są pożywne i świetnie sprawdzają się na spotkaniach z przyjaciółmi, a nawet jako dodatek do dań.

  1. Najpierw zaczyn! Mieszamy energicznie drożdże w ciepłym mleku, aż się rozpuszczą.
  2. Dodajemy łyżkę mąki i cukier. Mieszamy.
  3. Przykrywamy szczelnie folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Zaczyn musi mieć ciemno. Zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.
  4. Dodajemy do wyrośniętego zaczynu resztę składników. Mieszamy wszystko łopatką do ich połączenia.
  5. Ciasto wzbogacamy o słone dodatki poprzez dodanie kaparów, posiekane, suszone pomidory, natkę i mieszamy łyżką.
  6. Jeszcze raz przykrywamy folią spożywczą i nakrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 50 minut do wyrośnięcia.
  7. Kiedy ciasto wyrośnie, ponownie zagniatamy ciasto i przekładamy do przygotowanych własnoręcznie przygotowanych papilotek (plik do pobrania papilotek tutaj).
  8. Do papilotek nakładamy masę i pieczemy około 24-28 minut, do zarumienienia.
  9. Wypieczone babeczki dekorujemy pikiem. Szalonej zabawy karnawałowej!

Proste i pyszne! Ze słonymi muffinkami można kombinować wedle własnego gustu. Macie pomysł na inne dodatki? Śmiało! Stwórzcie autorski przepis.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy