Słodkie bułeczki śniadaniowe z miodową glazurą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
30 min + 60 min min.
Składniki
ciasto
- 1 opakowanie mieszanki Słodkie Bułeczki Delecta
- 1 jajko
- 150 ml mleka
- 50 g rozpuszczonego masła
glazura
- 15 g rozpuszczonego masła
- 10 g miodu
KROK 1 - Do głębokiej miski wsyp zawartość torebki, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki). Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut (do podwojenia objętości).
KROK 2 - Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Uformuj wałek i podziel go na 12 części. Uformuj bułeczki i umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia, w niedużych odstępach od siebie (podczas pieczenia się połączą).
KROK 3 - formę z bułeczkami wstaw do zimnego piekarnika i piecz około 20 – 23 minut w temperaturze 180 stopni C.
KROK 4 - W garnuszku rozpuść masło. Zdejmij z palnika. Dodaj miód i mieszaj do połączenia. Tak przygotowaną glazurą posmaruj z wierzchu upieczone bułeczki.
renata
06-07-2023
Ocena:
Łatwe do zrobienia i każdemu bardzo smakowały:)