Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie śliwek Bakalland
- 140 g gorzkiej czekolady (70% kakao)
- 100 g masła
- 80 g cukru
- 250 ml wina (porto)
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 2 białka
- cukier puder
- migdały w płatkach Bakalland
Przygotowanie
Kiedy za oknem coraz szybciej robi się ciemniej, a przeszywający poranny mróz zwiastuje rychłe nadejście jesieni, to znak, że pora przygotować śliwkowiec.
- Śliwki płuczemy.
- W rondelku gotujemy owoce z winem przez 15 minut.
- Nad rondelkiem umieszczamy miskę i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Miksujemy śliwki i mieszamy z roztopioną czekoladą.
- Odstawiamy na chwilę, by masa wystygła.
- Ubijamy całej jaja, żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy do niej masę czekoladowo-śliwkową i mieszamy delikatnie.
- Ubijamy białka na sztywną pianę.
- Dodajemy stopniowo do poprzedniej masy i mieszamy.
- Wlewamy masę do tortownicy i pieczemy około 45-50 minut lub do suchego patyczka.
- Po wyjęciu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i prażonymi migdałami w płatkach.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Z takim ciastem na talerzyku można z uśmiechem przywitać jesień.