Ślimaczki drożdżowe cynamonki - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Do ciasta:Nadzienie:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 5 g cynamonu

Przygotowanie

Ślimaczki drożdżowe popularnie zwane cynamonkami czy cinnamon rolls, to świetna propozycja nie tylko na śniadanie :)

  1. Rozpuść i przestudź lekko masło.
  2. Wsyp zawartość torebki do głębokiej miski, dodaj jajo, masło i mleko. Miksuj na najwyższych obrotach przez 3 min (mieszadła świderki).
  3. Odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut ( do podwojenia objętości).
  4. Przygotuj nadzienie: masło, cukier i cynamon ucieraj łyżką do, uzyskania jednolitej masy.
  5. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj na kształt prostokąta o wymiarach 35 x 45 cm, posmaruj nadzieniem całe ciasto.
  6. Zwiń jak roladę (w rulon), pokrój ostrym nożem na 12 równych części, umieść w formie o wymiarach 25 x 30 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Wstaw ślimaczki do zimnego piekarnika. Nastaw piekarnik na 180 stopni C (czas nagrzewania piekarnika będzie czasem wyrastania ślimaczków).
  8. Od momentu całkowitego nagrzania piekarnika do 180 stopni C piecz ok. 23min – do zarumienienia.
  9. Ciasto polej lukrem.

Już nam ślinka cieknie na samą myśl o takim pysznym wypieku. Takie to proste.  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy