Składniki
Spód:- 1 opakowanie ciasteczek zbożowych
- 75 g rozpuszczonego masła
- 1 kg twarogu
- 5 jaj
- 150 g cukru
- 180 g masła
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego Delecta
- tabliczka czekolady deserowej
Przygotowanie
Przepisów na sernik jest tak wiele, że trudno wybrać ten najlepszy. Sernikowa rewolucja to jedna z wariacji na temat tego pysznego ciasta.
- Mieszamy ze sobą pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem i wykładamy masą spód tortownicy.
- Zostawiamy do zastygnięcia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni C (bez termoobiegu).
- Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę.
- Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, mąkę i dokładnie mieszamy.
- Na koniec mieszania dodajemy ser i ucieramy wszystko na gładką masę.
- Białka ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru.
- Pianę z białek bardzo delikatnie łączymy z masą serową.
- Przekładamy masę do tortownicy na kruchy spód.
- Pieczemy przez 60 minut w rozgrzanym piekarniku.
- Pod koniec pieczenia wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystygnięcia jeszcze przez 30 minut.
- Gotowe ciasto posypujemy pokrojoną drobno czekoladą deserową.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
Sernik w tej wersji świetnie sprawdzi się jako ciasto na każdą okazję - uwaga, bardzo szybko znika! :)