fbpx
Sernik ze śliwkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik ze śliwkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 80 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g ciastek kakaowych
  • 100 g masła, roztopionego

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (trzykrotnie mielonego)
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Warstwa ze śliwkami:

  • 500 g śliwek, przekrojonych na pół i bez pestek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Kruszonka:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj spód sernika. Ciasteczka kakaowe pokrusz na drobne okruchy, najlepiej w malakserze. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj. Powstałą masę przełóż na dno tortownicy (o średnicy około 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ugnieć równomiernie, tworząc spód. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

KROK 2: Przygotuj masę serową. W dużej misce umieść twaróg sernikowy, mascarpone, cukier i ekstrakt waniliowy. Miksuj na niskich obrotach do uzyskania gładkiej masy. Dodaj jajka, jedno po drugim, miksując krótko po każdym dodaniu. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz krótko wymieszaj.

KROK 3: Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na spód przygotowaną masę serową. Równomiernie rozłóż na wierzchu połówki śliwek, lekko je wciskając w masę serową. Posyp śliwki cukrem i cynamonem.

KROK 4: Przygotuj kruszonkę. W misce wymieszaj mąkę, cukier i zimne masło. Rozcieraj składniki palcami, aż powstaną okruchy. Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj. Kruszonką posyp śliwki na wierzchu sernika.

KROK 5: Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 60 minut, aż masa serowa się zetnie, a kruszonka nabierze złocistego koloru. Po upieczeniu wyjmij sernik z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny, najlepiej przez całą noc.

Sernik ze śliwkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+