Sernik z popcornem - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Spód:

  • 250 g herbatników maślanych
  • 120 g masła (roztopionego)

Masa serowa:

  • 750 g twarogu sernikowego (trzykrotnie mielonego)
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Delecta
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Karmel:

  • 200 g cukru
  • 80 ml śmietany 30%
  • 50 g masła
  • szczypta soli

Popcorn karmelowy:

Przygotowanie

KROK 1: Herbatniki drobno pokrusz w blenderze, aż osiągną konsystencję piasku. Dodaj roztopione masło i dokładnie wymieszaj, aż masa stanie się jednolita. Formę do pieczenia o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wciśnij w nią masę z herbatników, tworząc równy spód. Włóż do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

KROK 2: Twaróg, cukier i mąkę ziemniaczaną umieść w misie miksera i ubijaj na średnich obrotach. Stopniowo dodawaj jajka, jedno po drugim, dokładnie miksując po każdym. Następnie dodaj śmietanę oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj, aż składniki się połączą. Gotową masę wylej na schłodzony spód z herbatników.

KROK 3: Piekarnik rozgrzej do 160 stopni C (bez termoobiegu). Sernik piecz przez około 60 minut, aż masa się zetnie, ale będzie lekko drżeć na środku. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w piekarniku na kolejne 15 minut. Po tym czasie wyjmij sernik i pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie schłodź w lodówce przez co najmniej 4 godziny (najlepiej przez noc).

KROK 4: Na średnim ogniu w rondelku roztop cukier, mieszając od czasu do czasu. Gdy cukier się rozpuści i nabierze złotego koloru, dodaj śmietanę oraz masło, cały czas mieszając, aż masa stanie się gładka. Na koniec dodaj szczyptę soli. Gotowy karmel odstaw do przestudzenia.

KROK 5: Na oleju upraż popcorn, a następnie przygotuj karmel do popcornu, rozpuszczając w rondelku cukier z masłem. Gdy karmel będzie gotowy, wymieszaj go z popcornem, aby każdy kawałek był pokryty słodką masą. Gdy popcorn wystygnie, udekoruj nim wierzch sernika, polewając wszystko dodatkowo przygotowanym karmelem. Sernik jest gotowy do podania!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy