Sernik z czekoladą i owocami leśnymi
Trudność:
3 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto- 1 jajo
- 50 ml oleju
- 25 ml mleka
- mąka pszenna
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier
- kakao
- 3 jaja
- 150 g margaryny
- 500 g mielonego twarogu
- cukier
- 1 jajo
- 75 g margaryny
- mąka pszenna
- Płatki czekoladowe Delecta
- cukier
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- mąka pszenna
- Owoce: maliny; jeżyny; borówki (250 g)
Przygotowanie
Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dodatek czekolady sprawi, że to iście królewski wypiek. Ciasto (spód sernika):
- Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Wsypujemy wszystkie składniki do głębokiej miski, dokładnie mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
- Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej tortownicy o śr. 24 cm.
- Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut (do suchego patyczka).
- Na wystudzone ciasto wykładamy kolejne warstwy: masę sernikową i czekoladową.
- Rozpuszczamy oddzielnie: 150 g margaryny do masy sernikowej i 75 g margaryny do masy czekoladowej, studzimy.
Masa sernikowa:
- Oddzielamy żółtka od białek. Składniki miksujemy z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy.
- Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
- Gotową masę sernikową wykładamy na upieczony spód.
Masa czekoladowa (wierzch sernika):
- Do wysokiego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy 1 jajo i rozpuszczoną margarynę, miksujemy ok. 2 minuty.
- Masę czekoladową wykładamy łyżką małymi porcjami na masę sernikową.
- Do masy czekoladowej, którą wykładamy na wierzch ciasta, dodajemy 200 g owoców.
- Natychmiast wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
- Wierzch sernika dekorujemy resztą owoców i cukrem pudrem.