fbpx
Sernik z czekoladą i owocami leśnymi - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik z czekoladą i owocami leśnymi
Udostępnij:
Trudność: 3 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 60 min.

Składniki

CiastoMasa sernikowa
  • 3 jaja
  • 150 g margaryny
  • 500 g mielonego twarogu
  • cukier
Masa czekoladowa
  • 1 jajo
  • 75 g margaryny
  • mąka pszenna
  • Płatki czekoladowe Delecta
  • cukier
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
  • mąka pszenna
Dekoracje
  • Owoce: maliny; jeżyny; borówki (250 g)

Przygotowanie

Sernik to jedno z ulubionych ciast Polaków. Dodatek czekolady sprawi, że to iście królewski wypiek. Ciasto (spód sernika):

  1. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Wsypujemy wszystkie składniki do głębokiej miski, dokładnie mieszamy łyżką ok. 1 minuty.
  3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką okrągłej tortownicy o śr. 24 cm.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i pieczemy około 10 minut (do suchego patyczka).
  5. Na wystudzone ciasto wykładamy kolejne warstwy: masę sernikową i czekoladową.
  6. Rozpuszczamy oddzielnie: 150 g margaryny do masy sernikowej i 75 g margaryny do masy czekoladowej, studzimy.

Masa sernikowa:

  1. Oddzielamy żółtka od białek. Składniki miksujemy z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy.
  2. Ubijamy pianę z białek i delikatnie mieszamy z masą serową.
  3. Gotową masę sernikową wykładamy na upieczony spód.

Masa czekoladowa (wierzch sernika):

  1. Do wysokiego naczynia wsypujemy wszystkie suche składniki, dodajemy 1 jajo i rozpuszczoną margarynę, miksujemy ok. 2 minuty.
  2. Masę czekoladową wykładamy łyżką małymi porcjami na masę sernikową.
  3. Do masy czekoladowej, którą wykładamy na wierzch ciasta, dodajemy 200 g owoców.
  4. Natychmiast wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika (bez termoobiegu) i pieczemy 50-60 minut (do suchego patyczka).
  5. Wierzch sernika dekorujemy resztą owoców i cukrem pudrem.

 

Sernik z czekoladą i owocami leśnymi

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+