Składniki
Spód:- 200 g ciastek czekoladowych
- 80 g masła
- 50 g orzechów włoskich Bakalland
- 200 g twarogu sernikowego
- 400 g jogurtu naturalnego
- 80 g cukru pudru
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki żelatyny Delecta
- 4 łyżki wody
- 200 g truskawek
- 1 opakowanie galaretki smak truskawkowy Delecta
- 400 ml wody
- 1 łyżka żelatyny Delecta
Przygotowanie
Przez żołądek do serca? Oczywiście - najlepiej pomoże w tym udekorowany serduszkami sernik.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Ciastka czekoladowe blendujemy w mikserze na piasek, a następnie dodajemy do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie.
- Tak przygotowaną masę wykładamy na dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
- Blaszkę wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
- Ser, jogurt, śmietanę i cukier miksujemy na gładko.
- Dwie łyżki żelatyny rozpuszczamy w czterech łyżkach wody.
- Rozpuszczony płyn wąskim strumieniem wlewamy do masy serowej, cały czas miksując.
- Dekorację sernika z serduszek przygotowujemy z wykorzystaniem czerwonej galaretki, którą zalewamy 400 ml wody, dodając dodatkowo 1 łyżkę żelatyny, aby galaretka się nie topiła.
- Rozpuszczony płyn przelewamy do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odkładamy do zastygnięcia do lodówki.
- Truskawki kroimy w plasterki, dodajemy do masy i mieszamy łyżką.
- Masę serową wylewamy na podpieczony spód i odkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.
- Wierzch sernika dekorujemy serduszkami z galaretki i okolicznościowym pikiem.
Szybkie ciasto z dodatkiem owoców to zawsze sprawdzona opcja na deser - a już szczególnie w Walentynki!
Luiza
06-07-2023
Ocena:
Pyszny w smaku i bardzo ładnie się prezentuje, polecam