Składniki
Ciasto:- 160 g herbatników
- 70 g masła
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego Delecta
- 1 puszka masy krówkowej Bakalland
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 1 kg (wiaderko) twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 4 jaja
- niepełna szklanka cukru pudru (ok. 120 g)
- 125 g orzeszków ziemnych solonych
- pół tabliczki czekolady mlecznej
- 1 opakowanie płatków czekoladowych Decorada lub innej posypki Decorada Delecta
Przygotowanie
Sernik to ciasto, które pojawia się na wielu stołach przy niemal każdych świętach i większych uroczystościach. A gdyby tak poeksperymentować z wariacją na temat sernika?
- Przygotowujemy tortownicę o średnicy 26 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni C (bez termoobiegu).
- Herbatniki rozdrabniamy blenderem lub malakserem, a następnie dosypujemy do nich cukier puder.
- Na małym ogniu rozpuszczamy masło i wlewamy do herbatników, mieszając do połączenia. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Orzeszki drobno siekamy i 3 łyżki zostawiamy do dekoracji.
- Żółtka oddzielamy od białek, a białka ubijamy na sztywną pianę.
- Twaróg, śmietankę, żółtka, połowę puszki masy kajmakowej, posiekane orzechy, cukier puder, cukier wanilinowy i budyń miksujemy na średnich obrotach do dokładnego połączenia składników.
- Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i mieszamy. Masę serową wylewamy na schłodzony spód i wstawiamy do piekarnika na 25-20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni C i pieczemy jeszcze przez 35-45 minut. Po upieczeniu sernik pozostawiamy do wystudzenia.
- Pozostały kajmak roztapiamy w kąpieli wodnej z czekoladą, podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników.
- Polewę wylewamy na schłodzone ciasto i równomiernie rozprowadzamy na wierzchu.
- Sernik dekorujemy płatkami czekoladowymi, orzechami i pikiem.
- Sernik wstawiamy do lodówki na 12 godzin, a wyjmujemy na 30 minut przed podaniem.
Czy można konkurować z klasycznie doskonałym sernikiem babci? Można!