Sernik pod pierzynką - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Kruchy spód:

Masa serowa:

Beza:

  • 5 białek
  • 220 g cukru drobnego
  • szczypta soli

Przygotowanie

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 1: W misce umieść składniki na kruchy spód i zmiksuj na dużych obrotach, następnie zagnieć gładkie ciasto. Uformuj je w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Ciasto pokrój na plastry i wyłóż nim blaszkę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piecz przez 15 minut.

KROK 2: W misce umieść 3 jajka, 3 żółtka, cukier oraz cukier wanilinowy i zmiksuj przez 3-4 minuty, aż uzyskasz jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj twaróg i miksuj do połączenia. W dzbanku wymieszaj mleko oraz budynie. Dodaj do masy serowej wraz z olejem i zmiksuj do połączenia. Gotową, rzadką masę przelej na upieczony spód, wstaw do piekarnika i piecz 60 minut w 170 stopniach C. 

KROK 3: Pod koniec pieczenia sernika przygotuj bezę. Biała ubij na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier. nie przerywając ubijania, aż uzyskasz sztywną i gęstą pianę.

KROK 4: Bezę wyłóż na sernik i wstaw z powrotem do piekarnika. Obniż temperaturę do 150 stopni C i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe ciasto ostudź w piekarniku, uchylając lekko drzwiczki następnie wstaw na noc do lodówki.

Sernik pod pierzynką - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy