Składniki
Spód:
- 150 g ciasteczek owsianych
- 50 g masła
Masa serowa:
- 1 kg mielonego twarogu z kubełka
- 150 g drobnego cukru
- 4 duże jajka
- 50 g masła
- 1 budyń śmietankowy Delecta
- kilka kropli ekstraktu z wanilii Delecta
- 200 g kremu z pistacji
Krem pistacjowy:
- 250 g serka mascarpone
- 50 g kremu z pistacji
- 40 g cukru pudru
- siekane pistacje Bakalland od dekoracji
Przygotowanie
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej.
KROK 1: Ciasteczka zmiel w malakserze i wymieszaj z roztopionym masłem. Dno i boki tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełóż do formy i dobrze ugnieć. Wstaw do lodówki do schłodzenia.
KROK 2: W dużej misce umieść twaróg z kubełka, cukier drobny, miękkie masło oraz jajka. Zmiksuj do uzyskania gładkie masy. Do masy dodaj budyń, ekstrakt waniliowy oraz 200 g pasty z pistacji. Zmiksuj do połączenia składników.
KROK 3: Masę przelej na spód z ciasteczek i wyrównaj powierzchnię. Wstaw na środkową półkę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C. Na dno piekarnika wstaw dużą blachę wypełnioną do połowy wrzątkiem. Piecz 75 minut. Następnie wyłącz piekarnik i zostaw sernik na 20 minut. Następnie uchyl drzwiczki piekarnika i odczekaj 10 minut, po czym wyjmij sernik i ostudź.
KROK 4: W misce umieść serek mascarpone, 50 g kremu z pistacji oraz cukier puder. Wymieszaj na gładki krem. Wyłóż go na wierzch ostudzonego sernika i udekoruj posiekanymi pistacjami.
Agnieszka
26-03-2024
Ocena:
Bardzo fajny przepis dziękuję za przepis na sernik pistacjowy