Składniki
Ciasto piernikowe:
- 1 opakowanie pierniczki Delecta
- 1 jajko
- 75 g miękkiego masła
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Delecta
- 85 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 50 g miękkiego masła
- 200 ml śmietanki
- 30% tłuszczu
- 4 jajka
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp zawartość torebki z ciastem, dodaj jajko i miękkie masło. Ciasto zagnieć do gładkiej konsystencji i włóż do zamrażalnika na pół godziny. Dno i boki blachy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
KROK 2: Ciasto podziel na dwie części. Jedną odłóż z powrotem do zamrażalnika. Drugą pokrój na plastry i wyłóż nią dno formy. Wstaw na środkową półkę piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez 15 minut. Ciasto ostudź.
KROK 3: Twaróg, budyń, cukier, cukier wanilinowy włóż do miski i zmiksuj do połączenia. Cały czas mieszając, wlej do masy śmietankę i dodaj stopniowo po 1 jajku. Gotową masę wylej na podpieczony spód.
KROK 4: Drugą połowę ciasta piernikowego wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wyłóż na ciasto. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni Ci i piecz przez 60 minut.
KROK 5: Gdy sernik się upiecze, zostaw go w piekarniku na 20 minut. Po tym czasie uchyl drzwiczki piekarnika i zostaw sernik na 30 minut. Następnie wyjmij go i całkowicie ostudź. Następnie wstaw go na kilka godzin do lodówki i dopiero wtedy pokrój.