Sernik na zimno z mango - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek
  • 100 g masła

Masa serowa:

  • 500 g twarogu sernikowego (zmielonego)
  • 200 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny Delecta
  • 1 łyżka soku z cytryny

Galaretka mango:

  • 2 duże mango (około 500 g miąższu)
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki żelatyny Delecta

Dekoracja:

  • 1 duże mango, pokrojone w cienkie plastry

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj spód. Ciasteczka  pokrusz na drobne kawałki, najlepiej w malakserze lub za pomocą wałka do ciasta. Rozpuść masło i wymieszaj je z pokruszonymi ciasteczkami, aż masa będzie jednolita. Wyłóż spód tortownicy (średnica 24 cm) papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź masę ciasteczkową, dobrze dociskając. Wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

KROK 2: Przygotuj masę serową. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. W dużej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno. Dodaj do niej twaróg sernikowy, cukier puder oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach. Na koniec, ciągle miksując, powoli wlewaj ostudzoną żelatynę, aż masa będzie gładka i jednolita. Wylej masę serową na przygotowany spód ciasteczkowy, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki, aby stężała.

KROK 3: Przygotuj galaretkę mango. Obierz mango, oddziel miąższ od pestek i zmiksuj na gładkie puree. Dodaj cukier i sok z cytryny, dobrze wymieszaj. Żelatynę rozpuść w 1/4 szklanki gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia. Do puree z mango dodaj rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszaj. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, ale nie pozwól jej całkowicie stężeć.

KROK 4: Wylej galaretkę mango na stężałą warstwę serową. Kiedy masa serowa już stężeje, wylej na nią ostudzoną galaretkę mango, równomiernie rozprowadzając. Ponownie wstaw sernik do lodówki, aby galaretka całkowicie stężała.

KROK 5: Przygotuj dekorację. Pokrój świeże mango w cienkie plastry. Kiedy galaretka mango na serniku całkowicie stężeje, udekoruj wierzch ciasta plastrami świeżego mango, układając je według własnego pomysłu. Sernik wstaw ponownie do lodówki na co najmniej 30 minut przed podaniem, aby wszystkie warstwy były dobrze schłodzone.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy