fbpx

PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Sernik kawowy - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik kawowy
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 15 min.

Składniki

Spód:

  • 200 g herbatników
  • 80 g masła
  • łyżka kakao

Masa serowa:

  • 1 kg mielonego twarogu / z wiaderka
  • 250 g mascarpone
  • szklanka cukru
  • 1 budyń śmietanowy Delecta
  • 5 jajek
  • 100 ml espresso lub esencja z 2 łyżek kawy rozpuszczalnej

Polewa:

  • 125 ml śmietanki 30%
  • 50 g białej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady

Krem na rozetki (opcjonalnie)

Przygotowanie

KROK 1: Herbatniki zblenduj i połącz z kakao roztopionym masłem. Wyłóż na spod tortownicy. 
 
KROK 2: Espresso / esencje wystudź. 
 
KROK 3: Wszystkie składniki na masę serową krótko zmiksuj tylko do połączenia składników. Wylej na ciasteczkowy spód. Piecz sernik w temperaturze 150 stopni bez termoobiegu przez ok. 90 minut. W czasie pieczenia sernik nie powinien wyrosnąć. Po upływie 90 minut wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik do wystudzenia. 
 
KROK 4: Podgrzej śmietankę. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do rozpuszczenia. Wystudzoną polewę wylej na sernik i wstaw go do lodówki. 
 
KROK 5: Śmietankę chwilę ubij z cukrem pudrem i wsyp mix do śmietany. Miksuj, aż krem będzie sztywny. Przełóż go do rękawa cukierniczego i zrób rozetki na schłodzonym serniku. 

Sernik kawowy to wyrafinowany deser, który łączy w sobie delikatny smak tradycyjnego sernika z wyrazistym aromatem kawy. Główną bazą ciasta jest kremowa masa serowa, wzbogacona o dodatek kawy, który nadaje mu intensywny, lekko gorzki akcent, idealnie balansujący słodycz. Wypiek ten często posiada kruchy spód z ciastek lub herbatników, a na wierzchu bywa dekorowany czekoladową polewą, bitą śmietaną lub posypką z kakao czy kawy. Sernik kawowy to idealna propozycja dla miłośników zarówno serników, jak i kawy, doskonale sprawdzający się jako deser do popołudniowej filiżanki espresso.

Sernik kawowy - Delektujemy.pl

Dobra rada:

Warto użyć świeżo zaparzonego espresso zamiast zwykłej kawy, co nada ciastu głębszy aromat.

Sernik kawowy

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+