Składniki
Masa serowa:- 1 kg serka twarogowego z wiaderka
- 200 g masła
- 4 jaja
- 150 g cukru
- 1.5 torebki budyniu smak waniliowy Delecta
- 150-200 ml mleka
- 1 opakowanie biszkoptów typu "kocie języczki"
- cukier puder
- wiórki kokosowe Bakalland
Przygotowanie
Jeśli na myśl o serniku robi Wam się cieplej na sercu, ten w wersji gotowanej z pewnością rozgrzeje Was do czerwoności.
- W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i mieszamy. Gotujemy, aż się rozpuści.
- Dodajemy ser, znowu mieszamy i po kolei dodajemy 4 jaja.
- Powstałą masę dobrze mieszamy trzepaczką lub mikserem ręcznym.
- W osobnej misce mieszamy budyń z mlekiem i dodajemy do garnka.
- Gotujemy masę na średnim ogniu do zgęstnienia.
- W okrągłej lub prostokątnej foremce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy dno warstwą biszkoptów.
- Wlewamy połowę ciepłej masy.
- Układamy kolejną warstwę biszkoptów i wylewamy resztę masy.
- Układamy kolejną i ostatnią warstwę biszkoptów na wierzchu.
- Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
- Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
- Dekorujemy pikiem.
Przyznacie sami, ten sernik zasługuje na honorowe miejsce podczas słodkiej uczty.