PRZEPIS OD SŁODKI TEMAT

Sernik baskijski z serem pleśniowym - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 50 min.

Składniki

  • 520 g serka śmietankowego (nie twaróg)
  • 150 g sera pleśniowego (gorgonzola lub typu camembert)
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 200 g mascarpone
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego premium Delecta  
  • 4 jajka rozmiar L
  • 200 g cukru

Przygotowanie

KROK 1: Śmietankę podgrzać z serem pleśniowym, aż się rozpuści. Zblendować i przecedzić przez sitko - wystudzić. 

KROK 2: Wszystkie pozostałe składniki zmiksować razem ze śmietanką. 

KROK 3: Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę serową wylać ostrożnie do tortownicy - będzie płynna. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika na 230 stopni góra dół i piec około 35 minut. Po tym czasie sernik powinien mieć wierzch spieczony ale środek tylko lekko ścięty. 

KROK 4: Sernik wystudzić i schłodzić przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. 

 

Sernik baskijski z serem pleśniowym - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy