fbpx
Sernik baskijski - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Sernik baskijski
Udostępnij:
Trudność: 2 / 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 20 min.

Składniki

  • 900 g serka kremowego typu philadelphia
  • 300 g cukru drobnego
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
  • szczypta soli
  • 6 dużych jajek
  • 500 ml śmietanki 36% tłuszczu
  • 50 g mąki pszennej

Przygotowanie

KROK 1: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

KROK 2: Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż dwoma arkuszami papieru do pieczenia, tak aby boki papieru wystawały z każdej strony ponad formę.

KROK 3: W dużej misce umieść kremowe serki, cukier, cukier wanilinowy oraz sól. Zmiksuj mikserem na gładki krem przez ok. 2 minuty. Nadal miksując, dodawaj po jednym jajku. Dodaj śmietankę i zmiksuj do połączenia. Do masy przesiej mąkę i zmiksuj wszystko do połączenia składników. Masę przelej do przygotowanej tortownicy.

KROK 4: Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 200 stopni C. Powierzchnia sernika powinna być mocno brązowa, zaś środek mieć budyniowatą konsystencję. Zostaw do całkowitego ostudzenia, następnie wstaw do lodówki na całą noc.

Sernik Baskijski 

Sernik baskijski, znany również jako "Burnt Basque Cheesecake", to unikalny rodzaj sernika pochodzący z Kraju Basków w północnej Hiszpanii.

Przepis na sernik baskijski to prawdziwa gratka dla miłośników kremowych i bogatych deserów. Ten wyjątkowy sernik charakteryzuje się intensywnym smakiem i aksamitną konsystencją, która rozpływa się w ustach, dostarczając niezapomnianych wrażeń smakowych.

Wyobraź sobie bogaty, kremowy sernik, którego głębia smaku pochodzi z połączenia kremowego serka typu Philadelphia, cukru, cukru wanilinowego i śmietanki. Dodatek jajek i odrobiny mąki pszennej sprawia, że ciasto nabiera idealnej, budyniowatej konsystencji, a jego powierzchnia po upieczeniu staje się apetycznie brązowa.

Przygotowanie tego sernika baskijskiego jest proste, choć wymaga odrobiny cierpliwości. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, co zapewnia ich idealne połączenie. Po przygotowaniu masy serowej i przełożeniu jej do tortownicy, sernik piecze się przez około 60 minut, aż do uzyskania charakterystycznej, brązowej powierzchni i budyniowatej konsystencji w środku.

Ten przepis na sernik baskijski to doskonały wybór na specjalne okazje lub jako wykwintny deser na rodzinne spotkanie. Jego kremowa tekstura i głęboki smak z pewnością zachwycą każdego, kto poszukuje wyjątkowych doznań kulinarnych. 

Przepis na ten wyjątkowy sernik baskijski znajdziesz na stronie Delektujemy.pl. Pozwól sobie na chwilę słodkiego, kremowego rozpieszczenia i zaskocz bliskich tym wyjątkowym deserem!

Sernik baskijski

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Iwona

25-09-2023

Ocena:

Bardzo mnie zainteresował ten przepis. Chciałabym upiec ten sernik, ale mój wnuk ma celiakię. Czy mogę dodać mąkę bezglutenową zamiast pszennej? Serdecznie pozdrawiam, Iwona

Katarzyna Kostrubiec

25-09-2023

Ocena:

Oczywiście mąkę można zamienić na bezglutenowy wariant :)

Dariusz

02-10-2023

Ocena:

Pyszne

agnieszkagryszko350@gmail.com

30-07-2024

Ocena:

Sernik wygląda pięknie

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+