fbpx
Semifreddo z malinami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Semifreddo z malinami
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 8
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: W dużej misce ubij śmietankę kremówkę na sztywno, a następnie odstaw ją do lodówki. W osobnym naczyniu ubij żółtka z cukrem, aż masa stanie się puszysta i jasna. Dodaj ekstrakt waniliowy i delikatnie wymieszaj.

KROK 2: Do ubitej śmietanki dodaj masę z żółtek i cukru, delikatnie mieszając wszystko razem, aby nie utracić puszystości kremu. Uważaj, żeby nie przebić śmietanki.

KROK 3: Przełóż połowę masy do formy wyłożonej folią spożywczą. Na wierzch połóż połowę malin i posiekane pistacje, równomiernie rozprowadzając owoce i orzechy. Następnie przykryj resztą masy, tworząc warstwę bez pustych przestrzeni.

KROK 4: Na wierzch semifreddo ułóż pozostałe maliny i pistacje, lekko wciskając je w masę. Przykryj formę folią spożywczą i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, aby deser dobrze się ściągnął.

KROK 5: Przed podaniem wyjmij semifreddo z zamrażarki i odstaw na kilka minut, aby lekko zmiękło. Wyjmij deser z formy, usuwając folię. Pokrój na plastry, udekoruj świeżymi listkami mięty i oprósz cukrem pudrem. Podawaj od razu, ciesząc się orzeźwiającym smakiem malin i chrupiącymi pistacjami.

Semifreddo z malinami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+