fbpx
Rożki drożdżowe z rodzynkami - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rożki drożdżowe z rodzynkami
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 25
czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Kiedy nudzą nam się tradycyjne ciasta i babeczki, możemy puścić wodze fantazji. Co powiecie na rożki drożdżowe z bakaliami?

  1. Podgrzewamy mleko (powinno być letnie, podgrzane do temp. 40stopni  C).
  2. Z mąki, cukru, cukru z wanilią, pokrojonego masła, 4 żółtek, drożdży oraz ciepłego mleka wyrabiamy ciasto.
  3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  4. Mieszamy rodzynki z migdałami.
  5. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 25 kwadratów o boku ok. 7 cm.
  6. Obkładamy kwadraty bakaliami, a brzegi smarujemy resztą pozostawionych żółtek.
  7. Składamy ciastka wzdłuż przekątnej, dociskamy brzegi.
  8. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
  9. W każde ciastko możemy wbić inny pik!

Gotowe! Rożki drożdżowe sprawdzą się nie tylko na stole, kiedy odwiedzą nas goście. Można je zabrać ze sobą do pracy, smakować do szkolnego pudełka czy wziąć w podróż. Zawsze smakują tak samo pysznie!

Rożki drożdżowe z rodzynkami - Delektujemy.pl

Rożki drożdżowe z rodzynkami

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+