Rożki drożdżowe z rodzynkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
25
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Składniki:- 500 g mąki
- 6 żółtek
- 1 opakowanie drożdży instant Delecta
- 2 łyżki cukru
- 200 ml podgrzanego mleka
- 5 łyżek masła
- 1 opakowanie cukru z wanilią Delecta
- 100 g rodzynek Bakalland
- 100 g płatków migdałowych Bakalland
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
Przygotowanie
Kiedy nudzą nam się tradycyjne ciasta i babeczki, możemy puścić wodze fantazji. Co powiecie na rożki drożdżowe z bakaliami?
- Podgrzewamy mleko (powinno być letnie, podgrzane do temp. 40stopni C).
- Z mąki, cukru, cukru z wanilią, pokrojonego masła, 4 żółtek, drożdży oraz ciepłego mleka wyrabiamy ciasto.
- Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
- Mieszamy rodzynki z migdałami.
- Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 25 kwadratów o boku ok. 7 cm.
- Obkładamy kwadraty bakaliami, a brzegi smarujemy resztą pozostawionych żółtek.
- Składamy ciastka wzdłuż przekątnej, dociskamy brzegi.
- Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
- W każde ciastko możemy wbić inny pik!
Gotowe! Rożki drożdżowe sprawdzą się nie tylko na stole, kiedy odwiedzą nas goście. Można je zabrać ze sobą do pracy, smakować do szkolnego pudełka czy wziąć w podróż. Zawsze smakują tak samo pysznie!