Rożki drożdżowe z rodzynkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 25
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki

Składniki:

Przygotowanie

Kiedy nudzą nam się tradycyjne ciasta i babeczki, możemy puścić wodze fantazji. Co powiecie na rożki drożdżowe z bakaliami?

  1. Podgrzewamy mleko (powinno być letnie, podgrzane do temp. 40stopni  C).
  2. Z mąki, cukru, cukru z wanilią, pokrojonego masła, 4 żółtek, drożdży oraz ciepłego mleka wyrabiamy ciasto.
  3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut.
  4. Mieszamy rodzynki z migdałami.
  5. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na 25 kwadratów o boku ok. 7 cm.
  6. Obkładamy kwadraty bakaliami, a brzegi smarujemy resztą pozostawionych żółtek.
  7. Składamy ciastka wzdłuż przekątnej, dociskamy brzegi.
  8. Smażymy na głębokim tłuszczu do zarumienienia.
  9. W każde ciastko możemy wbić inny pik!

Gotowe! Rożki drożdżowe sprawdzą się nie tylko na stole, kiedy odwiedzą nas goście. Można je zabrać ze sobą do pracy, smakować do szkolnego pudełka czy wziąć w podróż. Zawsze smakują tak samo pysznie!

Rożki drożdżowe z rodzynkami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy