Rolada piernikowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 65 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • gwiazdki anyżu
  • świeża żurawina

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i przestudź. W misce umieść zawartość opakowania z ciastem piernikowym, jajka, wodę i masło, zmiksuj na gładkie ciasto. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, piecz w 180 stopni C przez 20 minut.  

KROK 2: Po wyjęciu z piekarnika na wciąż gorącym cieście połóż czystą ściereczkę, zdecydowanym ruchem odwróć blachę i przełóż ciasto na ściereczkę. Razem z nią zwiń ciasto w roladę i w takiej formie odstaw do całkowitego wystudzenia. 

KROK 3: W międzyczasie przygotuj krem: w misce umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder, ubij na sztywną masę. Odłóż kilka łyżek do dekoracji. Wystudzoną roladę delikatnie rozwiń, na ciasto wyłóż krem, zostawiając kilka centymetrów po bokach  i na końcu bez masy, a następnie z pomocą ściereczki ponownie zwiń ciasno w roladę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie zdejmij folię, z pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch rolady odłożonym wcześniej kremem, na nim ułóż gwiazdki anyżu i świeżą żurawinę. 

Rolada piernikowa - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy