Składniki
Ciasto:
- 1 opakowanie piernika Delecta
- 3 jajka
- 175 ml wody
- 250 g masła
Krem:
- 500 ml śmietanki 30%
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
- gwiazdki anyżu
- świeża żurawina
Przygotowanie
KROK 1: Masło rozpuść i przestudź. W misce umieść zawartość opakowania z ciastem piernikowym, jajka, wodę i masło, zmiksuj na gładkie ciasto. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, piecz w 180 stopni C przez 20 minut.
KROK 2: Po wyjęciu z piekarnika na wciąż gorącym cieście połóż czystą ściereczkę, zdecydowanym ruchem odwróć blachę i przełóż ciasto na ściereczkę. Razem z nią zwiń ciasto w roladę i w takiej formie odstaw do całkowitego wystudzenia.
KROK 3: W międzyczasie przygotuj krem: w misce umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder, ubij na sztywną masę. Odłóż kilka łyżek do dekoracji. Wystudzoną roladę delikatnie rozwiń, na ciasto wyłóż krem, zostawiając kilka centymetrów po bokach i na końcu bez masy, a następnie z pomocą ściereczki ponownie zwiń ciasno w roladę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie zdejmij folię, z pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch rolady odłożonym wcześniej kremem, na nim ułóż gwiazdki anyżu i świeżą żurawinę.