fbpx
Rolada piernikowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Rolada piernikowa
Udostępnij:
Trudność: 1 / 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 65 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Dekoracja:

  • gwiazdki anyżu
  • świeża żurawina

Przygotowanie

KROK 1: Masło rozpuść i przestudź. W misce umieść zawartość opakowania z ciastem piernikowym, jajka, wodę i masło, zmiksuj na gładkie ciasto. Dużą blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto, piecz w 180 stopni C przez 20 minut.  

KROK 2: Po wyjęciu z piekarnika na wciąż gorącym cieście połóż czystą ściereczkę, zdecydowanym ruchem odwróć blachę i przełóż ciasto na ściereczkę. Razem z nią zwiń ciasto w roladę i w takiej formie odstaw do całkowitego wystudzenia. 

KROK 3: W międzyczasie przygotuj krem: w misce umieść śmietankę, mascarpone i cukier puder, ubij na sztywną masę. Odłóż kilka łyżek do dekoracji. Wystudzoną roladę delikatnie rozwiń, na ciasto wyłóż krem, zostawiając kilka centymetrów po bokach  i na końcu bez masy, a następnie z pomocą ściereczki ponownie zwiń ciasno w roladę. Owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na minimum 2-3 godziny. Po tym czasie zdejmij folię, z pomocą rękawa cukierniczego udekoruj wierzch rolady odłożonym wcześniej kremem, na nim ułóż gwiazdki anyżu i świeżą żurawinę. 

Rolada piernikowa - Delektujemy.pl

Rolada piernikowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.
WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+