1h 30min 12 porcji Łatwy
Wakacyjne eklerki
Wakacyjne eklerki

Wakacyjne eklerki

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml wody
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Krem:

Polewa:

  • 200 g czekolady mlecznej
  • 2 łyżki masła

Jak przygotować wakacyjne eklerki?

Słodkie, wakacyjne lenistwo należy uczcić słodkim, wakacyjnym deserem – eklerkami!

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej, zdejmujemy na chwilę, dodajemy mąkę i szczyptę soli.
  3. Wstawiamy z powrotem na ogień i mieszamy cały czas, aż masa zgęstnieje i zacznie łatwo odchodzić od garnka (około 5 minut). Odstawiamy na kilka minut.
  4. Do masy wbijamy po jednym jajku i dokładnie mieszamy.
  5. Napełniamy masą rękaw cukierniczy i wyciskamy na blachę 12 podłużnych kształtów, pozostawiając pomiędzy nimi odstęp.
  6. Pieczemy przez 25-30 minut, a na 5 minut przed końcem uchylamy drzwiczki.
  7. Budyń przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  8. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej.
  9. Upieczone i ostudzone ciasteczka przekrajamy na pół.
  10. Górę eklerka zanurzamy w polewie i czekamy, aż nadmiar spłynie. Odstawiamy na kratkę do ostygnięcia.
  11. Spód każdego ciasteczka napełniamy masą budyniową i przykrywamy wierzchem z czekoladą.
  12. Ozdabiamy pikiem.

Jeden za udane wakacje, drugi za słoneczną pogodę, a kolejne za…słodkie wakacyjne lenistwo. 🙂

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: