Rolada marchewkowa z kremem peanut butter
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta marchewkowego Delecta
- 3 jaja
- 100 ml wody
- 150 ml oleju
- 300 ml soku pomarańczowego
- 1 opakowanie serka mascarpone
- 2-3 łyżki masła orzechowego
Przygotowanie
Delikatna rolada marchewkowa smakuje świetnie w połączeniu z wyrazistym kremem ajerkoniakowym. Pycha!
- Ciasto przyrządzamy według przepisu z opakowania ciasta marchewkowego.
- Do głębokiej miski wbijamy jaja, dodajemy wodę i olej, wsypujemy zawartość torebki, po czym miksujemy na najwyższych obrotach przez 4-5 min.
- Gotową masę przekładamy na płaską blachę z wyposażenia piekarnika i pieczemy przez 30-35 minut tak, aby ciasto za bardzo nie wyschło.
- Po wystudzeniu nasączamy je sokiem pomarańczowym.
- Ubijamy serek mascarpone z masłem orzechowym do osiągnięcia konsystencji kremu.
- ⅔ przygotowanego kremu przeznaczamy na posmarowanie ciasta, które zwijamy jak roladę.
- Pozostałą częścią wykańczamy ciasto, ozdabiając na górze i wieńczymy ulubionym pikiem.
Efektowna rolada zachwyci gości, ale także świetnie pasować będzie do leniwej, niedzielnej kawy.