Rolada francuska z masą daktylową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 20
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Dekoracja:
  • 3 łyżki cukru pudru

Przygotowanie

Nie zawsze ważne jest, aby ciasto było idealnie wyrośnięte, a krem równie delikatny co w najlepszej cukierni. Wypiek wychodzi zawsze, o ile dodamy do niego jeden tajemniczy składnik...

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 30 minut.
  4. Ciasto francuskie kroimy w poprzek na dwa mniejsze kawałki.
  5. Daktyle odcedzamy, miksujemy ręcznym blenderem, a następnie mieszamy z sezamem.
  6. Połowę masy daktylowej rozsmarowujemy na płacie ciasta francuskiego i całość zawijamy w roladę.
  7. To samo powtarzamy z drugim kawałkiem ciasta.
  8. Obie rolady układamy na blaszce i pieczemy przez około 30 minut, a następnie studzimy na kratce.
  9. Ciasto prószymy cukrem pudrem i kroimy w plastry.
  10. Dekorujemy pikiem prosto z serca.

Deser prosto z serca o wiele lepiej smakuje, prawda?

Rolada francuska z masą daktylową - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy