Rolada bezowa z truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 2 / 3
Ilość porcji: 8
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

  • 1 opakowanie Bezy Delecta
  • 125 ml zimnej wody
  • 250 ml śmietanki 30% tłuszczu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wlej wodę, wsyp zawartość opakowania z bezą i miksuj na najwyższych obrotach przez 8 minut, do uzyskania sztywnej piany.

KROK 2: Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozsmaruj na nim bezę na kształt prostokąta, zachowując 1 cm odstępu od brzegów blachy, aby beza mogła urosnąć. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C z termoobiegiem i piecz ok. 20-25 minut.

KROK 3: Bezę wyjmij i odstaw na kilka minut do ostygnięcia. Przełóż na czysty papier do pieczenia, odwracając do góry dnem, zdejmij papier z góry i zostaw do ostudzenia.

KROK 4: Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Truskawki pozbaw szypułek i pokrój w kostkę. Kilka zostaw do dekoracji.

KROK 5: Ostudzoną bezę posmaruj ubitą śmietaną, rozłóż kawałki truskawek i zawiń roladę, zaczynając od krótszego boku, pomagając sobie papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut. Przed podaniem udekoruj truskawkami. Możesz posypać cukrem pudrem.

Rolada bezowa z truskawkami - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy